Ο ρόλος των δύο φύλων

Αν παρατηρήσουμε την κοινωνία του σήμερα είναι εμφανής η ανισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα γιατί δεν γνωρίζει το καθένα τον ρόλο του μέσα στην δημιουργία.

Αντίθετα στο ζωικό βασίλειο ο ρόλος του κάθε φύλου είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος με αποτέλεσμα την επίτευξη της αρμονίας – αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των δύο φύλων.


Γιατί συμβαίνει όμως αυτό με εμάς τους ανθρώπους; Θα μπορούσαμε να πούμε πως σε κάθε εξελικτικό στάδιο το κάθε είδος συνειδησιακής υπόστασης έχει ένα περιθώριο για πειραματισμούς μέχρι να βρει τον ρόλο του μέσα στο περιβάλλον του. Αυτό πολλές φορές εξαρτάται από την φυσική του υπόσταση και τις συνθήκες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται. Κατά τον ίδιο τρόπο που και τα ζώα ανάλογα με την μορφή τους τη δύναμη τους και τα φυσικά τους χαρακτηριστικά-δυνατότητες αναλαμβάνουν διαφορετικό ρόλο από το αντίθετο τους φύλλο ανάλογα με το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν.


Στην πλειοψηφία και εξαιτίας της φύσης της αρσενικής ενέργειας το αρσενικό φύλο έχει το ρόλο του προστάτη και του παρόχου. Το αρσενικό συνήθως έχει ανώτερα φυσικά χαρακτηριστικά από τη φύση του γι' αυτό είναι και εκείνος που παραχωρεί στέγη και τροφή στη σύντροφό του και στην οικογένεια του. Αντίθετα τα θηλυκά πάντα είναι υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού, των παιδιών και της κοινότητας. Το θηλυκό από τη φύση του αναλαμβάνει το ρόλο του φροντιστή αφού η θηλυκή ενέργεια είναι αυτή που δίνει χώρο και περιθώρια για αποδοχή αγάπη και φροντίδα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε η μία ενέργεια είναι ενεργητική από τη φύση της και η άλλη παθητική. Αν η αρσενική ενέργεια είναι η δράση όπου η ενέργεια κατευθύνεται προς τα έξω η θηλυκή είναι η αποδοχή και ο “μαγνητισμός” αφού τραβάει την ενέργεια προς το μέρος της.


Αν λοιπόν σαν άντρας δεν διακρίνεσαι από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι πολύ εύκολο να βρίσκεσαι σε σύγχυση και να μην μπορείς να βρεις τη θέση σου στην κοινωνία ούτε να μπορείς να χτίσεις ισοδύναμες και αρμονικές σχέσεις.


Τώρα στην περίπτωση που είσαι γυναίκα το πιο πιθανό είναι να έχεις αναλάβει τον ρόλο του άνδρα στη ζωή σου αν προσπαθείς να παρέχεις η ίδια στον εαυτό σου αυτά που θα σου πρόσφερε κάποιος σύντροφος. Με αποτέλεσμα να έχεις αντιστρέψει την ενέργεια σου από παθητική σε ενεργητική και τον ρόλο σου από αυτόν του αποδέκτη σε αυτόν του παρόχου.


Έτσι στην σύγχρονη κοινωνία που η ίδια μας η ύπαρξη απειλείται με την απουσία σταθερότητας και τα δύο φύλλα έχοντας αναλάβει ενεργητικό ρόλο έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν αρμονικά. Με την αρμονική συμβίωση εννοώ την δημιουργία υγειών σχέσεων που βασίζονται στην επίτευξη της συνύπαρξης μέσα από την αλληλοσυμπλήρωση της θηλυκής παθητικής ενέργειας με την αρσενική ενεργητική.


Θα έλεγα παρατηρούμε εδώ και μερικές δεκαετίες οι γυναίκες να έχουν αναλάβει τον ρόλο του αρσενικού με αποτέλεσμα να απειλείται και να επανεξετάζεται ο ρόλος των ανδρών στην κοινωνία. Αυτό από τη μία είναι ανησυχητικό για τους άντρες αλλά από την άλλη ευνοϊκό στην καθημερινή τους ζωή. Καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερο άνδρες να δέχονται την ίση μεταχείριση των γυναικών με εκείνους αλλά και την απαίτηση-προσδοκία οι γυναίκες να ανταπεξέρχονται στον ίδιο βαθμό και στους δύο ρόλους τους μέσα στην σχέση. Αυτόν του παρόχου αφού συνεισφέρουν οικονομικά στο νοικοκυριό, αλλά και του φροντιστή αφού κατά κύριο λόγο αυτές είναι που αναλαμβάνουν την ανατροφή των παιδιών και την επιμέλεια του σπιτιού.


Βέβαια θα μου πείτε τα πράγματα δεν μπορεί να είναι απόλυτα μαύρα ή απόλυτα άσπρα καθώς σε πνευματικό επίπεδο και τα δύο φύλα αποτελούνται και από την θηλυκή και από την αρσενική ενέργεια για να μπορούν να επιβιώνουν και μόνοι τους. Από την άλλη όμως γεννήθηκες στο συγκεκριμένο φύλο γιατί η ψυχή σου επέλεξε να εκδηλωθεί μέσα από αυτό και μέσα από τη συγκεκριμένη θηλυκή ή αρσενική ενέργεια. Το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν δεν γνωρίζεις τον ρόλο σου στην κοινωνία γιατί δεν έχεις επιλέξει την πρωταρχική σου ενέργεια. Με αποτέλεσμα το ίδιο μοτίβο να συνεχίζεται και στις σχέσεις σου όταν δεν επιλέγεις ξεκάθαρο ρόλο μέσα σε αυτές.


Έτσι κατά κύριο λόγο μέχρι σήμερα παρατηρούμε τις εξής σχέσεις-δυναμικές:

1)Την ανισόρροπη αμφίδρομη

Ο άνδρας στη σχέση έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια.

Η γυναίκα έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια προς την κοινωνία και στη σχέση της παθητική θηλυκή.

Ο άνδρας συνεισφέρει οικονομικά η γυναίκα συνεισφέρει οικονομικά και αναλαμβάνει επιπλέον την επιμέλεια του σπιτιού.


2)Την ανισόρροπη-ανεστραμμένη

Ο άνδρας στη σχέση έχει παθητική θηλυκή ενέργεια.

Η γυναίκα έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια προς την κοινωνία και στη σχέση της.

Ο άνδρας αναλαμβάνει το ρόλο του φροντιστή και την επιμέλεια του νοικοκυριού. Η γυναίκα συνεισφέρει οικονομικά.


3)Την ανισόρροπη-ανεστραμμένη αμφίδρομη

Ο άνδρας στη κοινωνία έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια. Στη σχέση έχει παθητική θηλυκή.

Η γυναίκα έχει παθητική θηλυκή ενέργεια προς την κοινωνία και στη σχέση της ενεργητική αρσενική.

Ο άνδρας συνεισφέρει οικονομικά και αναλαμβάνει το ρόλο του φροντιστή και την επιμέλεια του νοικοκυριού. Η γυναίκα δεν συνεισφέρει οικονομικά ούτε στην επιμέλεια του σπιτιού.


4)Την ανισόρροπη-ανεστραμμένη αμφίδρομη

Ο άντρας στην κοινωνία έχει παθητική θηλυκή ενέργεια. Στη σχέση ενεργητική αρσενική.

Η γυναίκα έχει ενεργητική αρσενική στην κοινωνία και παθητική στη σχέση.

Ο άνδρας δεν συνεισφέρει οικονομικά ούτε στην επιμέλεια του σπιτιού. Η γυναίκα συνεισφέρει οικονομικά και έχει την επιμέλεια του σπιτιού.


5)Την ισορροπημένη

Ο άνδρας στη σχέση έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια.

Η γυναίκα στη σχέση έχει παθητική θηλυκή.

Ο άνδρας συνεισφέρει οικονομικά η γυναίκα έχει τον ρόλο του φροντιστή.


6)Την ισορροπημένη αμφίδρομη

Ο άνδρας στην κοινωνία έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια και στη σχέση παθητική θηλυκή.

Η γυναίκα στην κοινωνία έχει ενεργητική αρσενική ενέργεια και στη σχέση παθητική θηλυκή.

Δηλαδή και τα δύο φύλα στη σχέση συνεισφέρουν οικονομικά και αναλαμβάνουν τις ίδιες ευθύνες στην επιμέλεια του νοικοκυριού.

Βέβαια σε αυτή τη μορφή σχέσης δεν υπάρχει ξεκάθαρος ρόλος ανάμεσα στα φύλα (ίσως ούτε και κυρίαρχη ενέργεια καθώς τα φύλα μπορεί να είναι κοινωνικά gender neutral). Και για να φτάσουμε εκεί χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας-πνευματικής ανάπτυξης από ολόκληρη την κοινωνία στο σύνολο της. Και μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ζωής πάνω στον πλανήτη ίσως σε όλα τα επίπεδα.


Όπως βλέπετε από τα παραπάνω παραδείγματα το πιο συχνό είδος σχέσης σήμερα είναι το 1 και 5 και σιγά σιγά οδεύουμε προς το 6 που πιστεύω στην πλειοψηφία έτσι θα καταλήξουν να είναι οι σχέσεις του μέλλοντος. Βέβαια δεν υποστηρίζεται αυτό το είδος σχέσης από την κοινωνία προς το παρόν. Γιατί τα ωράρια εργασίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ισορροπημένων αμφίδρομων σχέσεων ώστε και τα δύο φύλα στη σχέση να έχουν τον χρόνο να φροντίζουν στον ίδιο βαθμό το νοικοκυριό. Με το πέρας του χρόνου όμως και με τη βοήθεια της πανδημίας, ένας μεγάλο ποσοστό συνειδητοποίησε πως οι 8 και 12 ώρες εργασίας την ημέρα δεν είναι ένας υγιής τρόπος να ζεις αλλά ούτε και αποδοτικός, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες δεκαετίες να καθιερωθεί η μερική απασχόληση με τις ίδιες ίσως και υψηλότερες αποδοχές. Γιατί προχωράμε σε μια εποχή που η ανθρώπινη αξία θα αναγνωρίζεται και θα ανταμείβεται.


Από την στιγμή όμως που ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία είναι λογικό το είδος των σχέσεων στην πλειοψηφία να είναι η ανισόρροπη αμφίδρομη αφού ενεργειακά ο πλανήτης στο σύνολο του έχει κυρίαρχη την αρσενική ενέργεια. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης από την ανισορροπία στην ισορροπία, με την βοήθεια της αφύπνισης της θείας θηλυκής ενέργειας, πολλές γυναίκες θα συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους ενσωματώνοντας ως κυρίαρχη την θηλυκή ενέργεια, θα βοηθήσουν παράλληλα στην θεραπεία της αρσενικής ενέργειας αφού θα της δώσουν χώρο να εκφραστεί στην πρωταρχική της μορφή από τον ανδρικό πληθυσμό. Δηλαδή οι άντρες δεν θα αισθάνονται την ίδια απειλή από τις γυναίκες που μέχρι πρότινος είχαν αναλάβει αρσενικό ρόλο στην κοινωνία δίνοντας τους το περιθώριο να εκφράσουν πλήρως την αρσενική ενέργεια και να αναλάβουν τον ρόλο τους μέσα στην κοινωνία. Έτσι θα επιτευχθεί μια συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της θηλυκής ενέργειας από τον ανδρικό πληθυσμό που θα βοηθήσει στην θεραπεία της θηλυκής ενέργειας πλανητικά αλλά και ατομικά αφού θα καταλάβουν πως για την αρμονική συμβίωση των δύο φύλων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης αναγνώριση και έκφραση των δύο ενεργειών από όλους, ατομικά αλλά και στο ευρύτερο σύνολο.


Αν μέχρι τώρα δεν έγινε σαφές. Όλη η δημιουργία βασίζεται στην ισορροπία της αρσενικής και θηλυκής ενέργειας. Άρα μια κοινωνία και μια σχέση για να ευδοκιμεί και να έχει ισορροπία πρέπει να αποτελείται από αυτές τις δύο ενέργειες ισοδύναμα. Για να έχει η κοινωνία και η σχέση ισορροπία πρέπει το κάθε φύλο μέσα στη σχέση να επιλέξει ενέργεια και να έχει ξεκάθαρο ρόλο.




Βρίσκεις το περιεχόμενο μας βοηθητικό; Υποστήριξε μας! Κέρασε μας έναν καφέ! 




You May Also Like

0 σχόλια